Blog > Komentarze do wpisu

Sok malinowy - zbawienny eliksir na przeziębienie

Idzie zima, jesień trwa nic dodać nic ując, przed nami okres przeziębień. Coraz więcej osób wokół kicha, kaszle i wygląda nie za zdrowo. Co na to poradzić? Odpowiedź jest tylko jedna: sok malinowy. A jeśli sok malinowy to tylko własny!

Bez dodatków, bez polepszaczy i bez innych owoców, same maliny. Taki domowy sok malinowy można zalać gorącą wodą lub po prostu dodać do herbaty, oprócz tego będzie też świetnym dodatkiem do deserów. Teraz, gdy można jeszcze kupić maliny, jest to ostatnia chwila na zakup świeżych malin. Nie czekajcie dłużej, biegnijcie na pobliski targ lub do sklepu i wrzućcie do słoika maliny i cukier. Będzie pyszny sok!

Składniki:

- 1 kg malin

- 1 kg cukru

- woda

Przygotowanie:

Dojrzałe maliny należy opłukać i wrzucić do  (najlepiej emaliowanego) garnka. Dodajemy niepełną szklankę wody i całość gotujemy na dużym palniku, aż maliny się rozgotują i wypłynie z nich sok. Potem należy je przestudzić i odsączać tak, aby spłynął tylko sam sok bez miąższu. Uzyskany sok wlewamy ponownie do garnka, dodajemy cukier i ponownie zagotowujemy. Gorący sok przelewamy do czystych i wyparzonych butelek lub zakręcanych słoików, dokładnie zamykamy i gotujemy je przez 15 min.

Z pozostawionego miąższu można przygotować napój malinowy. Pozostałe pestki i miąższ włożyć do garnka, zalać wodą, zagotować, odcedzić, dodać cukier i wystudzić. Uzyskany w ten sposób schłodzony napój, świetnie ugasi pragnienie.
Można też wykorzystać je do zrobienia ciasta ;)



 

Dlaczego warto sięgnąć po sok z malin?

Sok malinowy warto pić także profilaktycznie – jego witaminowe bogactwo wzmocni nasz układ odpornościowy, chroniąc nasze zdrowie podczas mroźnych zimowych dni. Sok ten to także skarbnica polifenoli – związków o właściwościach antyutleniających, które neutralizują działanie wolnych rodników, zapobiegając powstawaniu nowotworów i przedwczesnemu starzeniu się skóry. Cechuje się dużą zawartością potasu, magnezu i wapnia – pierwiastków, które wzmacniają serce i obniżają ciśnienie, działając również przeciwmiażdżycowo. Medycyna ludowa zaleca również picie soku z malin w trakcie leczenia niedokrwistości, ze względu na obecne w nim związki żelaza i miedzi.

Nie zapominajmy o rewelacyjnych właściwościach malin w kuracjach odchudzających – to jedno z najlepszych źródeł owocowego błonnika, który doskonale reguluje pracę układu pokarmowego. Ma właściwości przeczyszczające i przyniesie ulgę osobom cierpiącym na zaparcia, a zawarte w nim pektyny i kwasy organiczne oczyszczą organizm z toksyn.

Po sok malinowy powinny sięgać także osoby cierpiące na schorzenia nerek i woreczka żółciowego – obecny w nim potas stoi na straży gospodarki wodnej naszego organizmu, regulując pracę tych narządów.

Źródło: http://www.zdrowie.senior.pl/75,0,Malinowe-zdrowie,2961.html

niedziela, 14 października 2012, monaana
Jeśli macie jakieś pytania piszcie śmiało na jedzabyzyc@gmail.com :)